Opdracht 1 ††
HYGIENISCH WERKEN IN DE KEUKEN

Voorbereiding.

Lees de hele opdracht door (inleiding en uitvoering) en beantwoord de volgende vragen met goede zinnen in je schrift.

 

1.    Maak een kopregel in je schrift. Zet daaronder de verdeling van de taken in de groep.

2.    wat zijn de twee doelen van dit practicum?

3.    Waarom moet je hygiŽnisch werken in de keuken?

4.    Waarom dek je de tafel?

5.    Waarom moet er afgewassen worden?

6.    Waarom mag je niet onder een lopende kraan afwassen en spoelen?

7.    Waarom moet de kookplaat schoon gehouden worden?

8.    Waarom moet het aanrecht goed schoon gehouden worden?

9.    Maak een taakverdeling
Vul de onderstaande tabel in.
Als je klaar bent met een onderdeel, kijk je wat je vervolgens alvast aan een ander onderdeel kunt doen. Of je helpt iemand die niet klaar is.

10.Haal een paraaf.

Wat moet er gebeuren?

Wie gaat dat doen?

    1)          Salade maken

 

    2)          Lamsburger maken

 

    3)          Saus bereiden

 

    4)          Rijst koken

 

    5)          Tafel dekken

 

    6)          Afwassen

 

    7)          Keuken schoonmaken

 

    8)          Opruimen

 

    9)          Vragensteller (moet ook de docent het eten laten proeven)

 

10)          De controlelijst invullen

 

 


Paraaf

 

Doel

        een maaltijd hygiŽnisch voorbereiden en klaar leren maken

        leren milieuvriendelijk een keuken schoon te houden en af te wassen

Inleiding.

Als wij voedsel klaarmaken willen wij er niet ziek van worden. Daarom proberen wij besmetting van het voedsel zoveel mogelijk te voorkomen en de aanwezige bacteriŽn te doden of geen groeikansen te geven.
Hoe voorkom je besmetting? Door schone spullen te gebruiken en te zorgen, dat vuile spullen niet in aanraking komen met schone spullen.
Hoe maak je aanwezige bacteriŽn dood? Door het voedsel te verhitten.
Hoe geef je aanwezige bacteriŽn geen kans om te groeien? Door het voedsel te koelen.

Hoe werk je hygiŽnisch?

eerst handen wassen en afdrogen met een schone handdoek

niet met je handen aan het vlees komen, want vlees zit vol bacteriŽn
(gebruik een vleesvork)

als je toch aan het vlees gezeten hebt: handen wassen

gebraden vlees nooit op dezelfde plank leggen waar het rauw op heeft gelegen

groenten en fruit afwassen

gebruik voor groenten een aparte snijplank of was hem eerst goed af

gebruik ook een apart mes om de groenten te snijden (dit geldt vooral voor rauwkost)

gebakken of gebraden vlees moet van binnen warmer dan 70 įC zijn geweest

het voedsel zo kort mogelijk voor de maaltijd bereiden

afwassen met heet water en afwasmiddel

niezen en hoesten met een zakdoek voor je mond

als je iets wilt proeven, moet je dit met een schone lepel op een schoteltje doen (meteen afwassen), geen vingers in het eten stoppen en niet met lepels die in het eten staan aan je mond komen

geen kliekjes bewaren; als je het toch doet: goed koelen en hoogstens twee dagen laten staan


Rijst koken.

Wat heb je nodig?

250 g rijst,

elektrische rijstkoker,

water.

Wat moet je doen?

Voorbereiden.

Was de rijst in de binnenpan.

Gooi het waswater weg.

Droog de buitenkant van de binnenpan goed af.

Zet de binnenpan in de koker.

Zorg dat de rijst overal even hoog ligt.

Voeg water toe .

Het water moet een vingerkootje boven de rijst staan

Doe de deksel op de pan.

Bereiden.

Doe de stekker in de wandcontactdoos.

Druk op de aan/uit-knop.

Als de rijst klaar is, gaat het lampje uit.

De rijst wordt vervolgens automatisch op temperatuur gehouden.

 

Haal een paraaf

 


Paraaf

 

 


Egyptische salade.

Wat heb je nodig?,

Een halve krop ijsbergsla

vier tomaten,

een halve komkommer,

1 ui,

1 eetlepel fijngehakte verse munt,

3 el olijfolie,

1 el citroensap,

zout,

peper.

 

Snijplank,

koksmes,

tomatenmes,

vergiet,

slakom,

slacouvert,

maatset

 

Wat moet je doen?.

Voorbereiden

Zet eerst alle spullen klaar.

Was de sla

Snij de sla in reepjes.

Snij de tomaten in kleine stukjes.

Snij de komkommer in blokjes.

Snij de ui in halve ringen.

Hak de munt fijn.

Bereiden.

Doe alle ingrediŽnten in een kom, voeg zout en peper naar smaak toe, en hutsel alles door elkaar.

 

Haal een paraaf

 

 


Paraaf

 

 


Lamsburgers maken.

Wat heb je nodig?

250 gram lamsgehakt
1 el paneermeel,

ľ tl tijm,

Ĺ tl basilicum,

1 teen knoflook,

peper

zout

 

koekenpan
olie

vork
kom

 

Wat moet je doen?

Voorbereiden.

1.    Kijk of je spullen goed schoon zijn.

2.    Doe het gehakt in de kom en meng de kruiden, zout en peper erdoorheen.

3.    Maak er acht ballen van.

4.    Maak de ballen plat.

Bereiden.

1.    Zet de pan op de kookzone.

2.    Schakel in op stand 8.

3.    Doe de olie in de pan.

4.    Doe een uisnipper in de olie; als deze goed bruist, is de olie heet genoeg.

5.    Doe de ballen inde pan.

6.    Aan twee kanten bruin laten worden.

7.    Bak ze daarna 6 minuten per kant.

8.    Dien ze op een schoon bord op.

9.    Haal een paraaf

 

 


Paraaf

 

 


Tomatensaus bereiden.

Wat heb je nodig?

2 uien,

1 teen knoflook,

4 el olijfolie,

100 ml gezeefde tomaat,

1 tl basilicum,

1 tl suiker,

1 tl zout,

1 tl oregano,

zwarte peper naar smaak,

peterselie.

 

Snijplank,

koksmes,

knoflookpers,

steelpan,

eetlepel,

maatkan

theelepel,

houten pollepel.

 

 

Wat moet je doen?

Voorbereiden.

Zet alle spullen klaar.

Snipper de uien.

Hak de peterselie.

Bereiden.

  1. Zet de steelpan op een passende kookzone, stand 4.
  2. Fruit de ui,
  3. Pel het teentje knoflook en pers de knoflook erboven uit.
  4. Voeg de gezeefde tomaat toe.
  5. Roer de basilicum, suiker, oregano, zout en peper erdoor.
  6. Doe een deksel op de pan en zet de plaat op stand 1.
  7. Als de saus te dik wordt, water erdoor roeren.
  8. Roer vlak voor het opdienen de peterselie erdoor.

 

 

Haal een paraaf

 

 


Paraaf

 

 


 

TAFEL DEKKEN.

Inleiding.

Tafel dekken doe je om de sfeer te verhogen. Zet alles zo netjes mogelijk neer.

Uitvoering.

Wat heb je nodig?

Vier placemats,

vier servetten,

vier borden, vier vorken,

vier messen,

rijstlepel,

slacouvert,

sauslepel.

 

Wat moet je doen?

  1. Leg de placemats neer
  2. Zet op elke placemat een bord
  3. Leg de vorken links van de borden, met de punten omhoog;
  4. leg de messen rechts van de borden.
  5. De opdienlepels leg je in het midden.

 

Haal een paraaf.

 

 

 


Paraaf

 

 


AFWASSEN

Inleiding

Het is onprettig om uit vuile glazen te moeten drinken en met vuil bestek te moeten eten. Bovendien is het zeer onhygiŽnisch! Ook is het natuurlijk zeer onbeleefd tegenover je gasten om ze vuile borden en glazen te geven.

†Als je het vuil laat aankoeken , kan het veel moeilijker worden verwijderd.

Uitvoering.

Wat heb je nodig?:

twee afwasteilen

afdruiprek

afwasborstel

afwasmiddel

schuursponsje

schuurmiddel

werkdoek

enkele droogdoeken

 

Wat moet je doen?:

   1)          Schrap het grove vuil van de borden in de afvalbak.

   2)          Zet de vuile vaat links van de spoelbak.

   3)          Vul de ene afwasteil met heet water en plaats hem in de spoelbak.

   4)          Voeg een beetje afwasmiddel toe.

   5)          Zet de andere afwasteil rechts naast de spoelbak en vul hem met warm water.

   6)          Zet het afdruiprek naast de rechter afwasteil.

   7)          Was nooit af onder een lopende kraan! Dit is slecht voor het milieu! Was alles af in de teil met sop. Begin met het minst vuile vaatwerk en eindig met het vuilste. Gebruik eventueel het schuursponsje.

   8)          Nooit spoelen onder een lopende kraan! Dit is slecht voor het milieu! Spoel alles in de rechter teil. en plaats het vaatwerk daarna op het afdruiprek.

   9)          Droog het vaatwerk af met een schone doek en ruim het meteen op.

10)          Als het afwaswater te vuil wordt: verversen.

11)          Ben je klaar, dan gooi je het waswater weg, maak je de teiltjes schoon en droog met de werkdoek.

12)          Maak de gootsteen schoon met schuurmiddel.

13)           

14)          Haal een paraaf

 

 


Paraaf

 

 


KEUKEN SCHOONMAKEN

Inleiding.

Als de keramische kookplaat vuil is, is de warmteoverdracht minder goed. Dat kost geld en het koken duurt langer. Het vuil gaat schroeien en dat stinkt.

Wij willen voorkomen dat het vuil gaat vastkoeken. Hierdoor wordt de kookplaat onbruikbaar.
Het werkblad en de spoelbakken moeten schoon zijn om hygiŽnisch te kunnen werken. Als het vuil gaat aankoeken krijg je schimmels, bacteriŽn en ongedierte.

Uitvoering.

Wat heb je nodig?

teiltje

afwasmiddel

werkdoekje

Wat moet je doen?:

                           1)          Schakel de kookplaat uit.

                           2)          Vul het teiltje met heet water en doe er een beetje afwasmiddel bij.

                           3)          Maak de werkdoek vochtig in het sop en neem de kookplaat met de doek af.
Doe ook de zijkanten.

                           4)          Maak de knoppen ook schoon.

                           5)          Spoel de doek uit en wring hem goed uit.

                           6)          Maak de kookplaat streeploos droog. Ook de zijkanten en de knoppen.

                           7)          Doe vervolgens ook het werkblad en de gootsteen op gelijke wijze.

                           8)          Giet de teil leeg en droog hem met de werkdoek.

                           9)          Droog tenslotte de gootsteen.

                       10)          Ruim de spullen op.

                       11)          Was je handen.

                       12)          Als je klaar bent, haal je je docent erbij. Als alles in orde is, krijg je een paraaf.

 

 


Paraaf

 

 

HYGIENISCH WERKEN, CONTROLELIJST

 

 

JA

NEE

Eerst handen gewassen en afgedroogd met een schone handdoek?

 

 

Niet met de handen aan het vlees gekomen?

 

 

Als je toch aan het vlees gezeten hebt: direct weer handen gewassen?

 

 

Gebraden vlees op dezelfde plank gelegd waar het rauw op heeft gelegen

 

 

Groenten en fruit goed gewassen?

 

 

Voor groenten een aparte snijplank gebruikt of eerst goed afgewassen?

 

 

Een apart mes gebruikt om de groenten te snijden of eerst goed afgewassen?

 

 

Vlees lang genoeg gebakken, was het goed gaar?

 

 

Geniesd of gehoest met een zakdoek voor je mond (indien van toepassing)?

 

 

Geproefd vanaf een schoteltje (Indien van toepassing)?

 

 

Afgewassen met heet water en afwasmiddel (in de teil)?

 

 

Afgewassen onder een lopende kraan??

 

 

Afgedroogd met een schone doek (eventueel ververst)?

 

 

Keuken goed schoon gemaakt?

 

 

Goed samengewerkt?.

 

 

 


Paraaf